stillasittande arbete

Stillasittande arbete: hur påverkas kroppen?

Att kroppen påverkas av stillasittande arbete har förmodligen många redan koll på. Datorer har blivit en självklar del av många personers arbeten. Det blir allt vanligare med stillasittande arbetsuppgifter, till exempel att man sitter framför en någon typ av bildskärm under långa perioder. Så hur påverkas kroppen egentligen av detta?

Besvär i nacke, skuldror och armar på grund av stillasittande arbete

Vi vet att mer än hälften av alla människor i arbetsför ålder arbetar stillasittande framför bildskärmar stora delar av dagen. Många av dessa får besvär i till exempel nacke, skuldror och armar. Besvär från just dessa kroppsdelar är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Det innebär stora kostnader för företag och organisationer, för att inte nämna den personliga påfrestning som drabbar de anställda. Vad kan man då göra för att motverka besvär i kroppen på grund av stillasittande arbete?

Pausgympa på jobbet = mer effektivitet

Långvarig och statisk muskelsammandragning, som sker vid stillasittande arbete som bildskärmsarbete, minskar blodcirkulationen vilket gör musklerna trötta och ofta leder till smärta och kramp. Att ta regelbundna pauser under arbetet hjälper att motverka trötta och onda muskler. Samtidigt bidrar det faktiskt till att man kan arbeta mer effektivt! Pausit har både stretch- och rörligthetsträning för hela kroppen och du kan själva välja ut dina favoritövningar eller om du har ett problemområde du vill fokusera lite extra på. I Pausit finns över 100 övningar som är framtagna i samråd med sjukgymnaster, ergonomer och ortopedläkare för att säkerställa att övningarna faktiskt fungerar och är pålitliga. Pausit är en personlig tränare i din jobbdator – ett pausprogram som ser till att du rör dig regelbundet under din arbetsdag. Det är den perfekta lösningen för att förhindra de problem som ofta uppstår i samband med mycket stillasittande. Vi har idag över 130 000 nöjda användare. Några exempel på våra nöjda kunder hittar du här!