Att mycket stillasittande är dåligt för kroppen kommer kanske inte som en nyhet. Men vet du vad som faktiskt händer i din kropp när du sitter stilla? I det här inlägget berättar vi några saker som händer med din kropp när du sitter stilla för ofta och för länge.
Det händer med en stillasittande kropp:
- Livsviktiga funktioner försämras:
Studier visar att när vi sitter still i mer än 30 minuter påverkas vår kropp negativt. Blodcirkulationen går ner, blodsockerupptaget minskar, fettinlagringen ökar, blodkärlens hälsa försämras och risken för proppbildning ökar. Dessutom minskar blodcirkulationen i hjärnan, vilket i sin tur minskar vår koncentration och prestationsförmåga.
- Vi blir sjuka:
Stillasittande ökar risken för folksjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke, cancer (bröst, prostata och tjocktarmscancer), psykisk ohälsa, stressproblematik och ångest.
- Din matsmältning blir långsammare:
När du sitter ner trycks din magsäck ihop, vilket gör att din matsmältning blir långsammare. Att sitta i korta perioder är ingen fara, men långsam matsmältning kan leda till bland annat förstoppning, halsbränna och uppblåsthet.
- Du får sämre hållning:
Dina ryggkotor belastas fel när du sitter länge, eftersom de är gjorda för att anpassa sig efter kroppens rörelser. Detta gör att kotorna tappar flexibilitet och risken för att drabbas av diskbråck ökar. Andra vanliga problem är att man får ont i axlar, nacke och rygg när man har dålig hållning.
- Dina muskler blir svagare:
När du tränar och rör på dig aktiverar du dina muskler, vilket gör att din kropp och dina muskler blir starkare. När du sitter ner aktiveras inte dina muskler alls, vilket gör att de blir svaga. Du behöver inte köra ett helt gympapass för att göra skillnad, det räcker med att få in lite mer rörelse i vardagen.
…och det här händer i kroppen när vi börjar röra oss:
- Starka muskler, starkt hjärta:
När vi är i rörelse börjar hjärtat slå snabbare, vilket ger ökad blodcirkulation och syretillförsel. Det gör att musklerna kan arbeta hårdare. Till slut resulterar det i att musklerna blir starka – inklusive hjärtmuskulaturen.
- Effektiv, glad & smart hjärna:
Minne, inlärning, problemlösning, stresstålighet och koncentrationsförmåga förbättras. Dessutom minskar risken för depression och ångest vid fysisk aktivitet.
- Starkt skelett:
När vi blir äldre börjar skelettet brytas ned. Fysisk aktivitet som belastar kroppen hjälper till att lagra kalcium och bromsar nedbrytningen.
- Högre förbränning:
Muskler förbrukar mer energi än kroppsfett gör i vila. Ju bättre tränad du är desto högre förbränning har du vid såväl träning som vila. Mer tränade muskler har även bättre kapacitet att använda fett som bränsle än en otränad muskel.
- Bättre näringsupptag:
När musklerna stärks förbättras även deras insulinkänslighet. Musklerna tar då lättare upp den näring som finns i blodet och minskar på så sätt behovet av en ökad insulinutsöndring. Detta i kombination med att fettinlagringen minskar är mycket positivt, särskilt för diabetiker.
Källor: Capio AB
Minska stillasittandet på enklaste sättet
Vårt pausprogram är ett enkelt sätt att få in rörelse i arbetsdagen. På regelbundna tider får du påminnelser om att det är dags att ta en paus – direkt i din dator! Testa gratis vårt pausprogram här.