Att göra pausgympa på jobbet

Detta händer med kroppen när du sitter stilla för länge

Att mycket stillasittande är dåligt för kroppen kommer kanske inte som en nyhet. Men vet du vad som faktiskt händer i din kropp när du sitter stilla? I det här inlägget berättar vi tre saker som händer med din kropp när du sitter stilla för ofta och för länge.

3 saker som händer med din kropp när du sitter stilla länge

1. Din matsmältning blir långsammare

När du sitter ner trycks din magsäck ihop, vilket gör att din matsmältning blir långsammare. Att sitta i korta perioder är ingen fara, men långsam matsmältning kan leda till bl a förstoppning, halsbränna och uppblåshet.

2. Du får sämre hållning

Dina ryggkotor belastas fel när du sitter länge, eftersom de är gjorda för att anpassa sig efter kroppens rörelser. Detta gör att kotorna tappar flexibilitet och risken för att drabbas av diskbråck ökar. Andra vanliga problem är att man får ont i axlar, nacke och rygg när man har dålig hållning.

3. Dina muskler blir svagare

När du tränar och rör på dig aktiverar du dina muskler, vilket gör att din kropp och dina muskler blir starkare. När du sitter ner aktiveras inte dina muskler alls, vilket gör att de blir svaga. Du behöver inte köra ett helt gympass för att göra skillnad, det räcker med att få in lite mer rörelse i vardagen!

Minska stillasittandet på arbetet

Vårt pausprogram är ett enkelt sätt att få in rörelse i arbetsdagen. På regelbundna tider får du påminnelser om att det är dags att ta en paus – direkt i din dator! Läs mer om Pausit här.