En liten minut

Rörelse är bra grejer. Och tro det eller ej, en minuts träning gör faktiskt skillnad för hälsan.

Det är ju ingen hemlighet direkt. Att det är bra, både för den psykiska och den fysiska hälsan, att träna. Och att det blir ännu mer viktigt vid stillasittande arbete. Men när det är mycket annat som ska hinnas med, brukar det kännas svårt att prioritera träningen. 

Men nu till de goda nyheterna. Det räcker faktiskt med några minuter för att göra skillnad för hälsan. Mai-Lis Hellenius är läkare och professor och har forskat om fysisk aktivitet och dess betydelse för hjärnan i flera decennier. Hennes forskning visar att endast en minuts rörelse faktiskt gör skillnad för våra kroppar. 

Vuxna svenskar är stillasittande i snitt nio (!) timmar om dagen, framför allt på grund av ett stillasittande arbete. Dessutom har de en tendens att överskatta hur mycket de rör på sig. Sextio procent av de tillfrågade tror själva att de rör på sig så mycket som rekommenderas, men i verkligheten är det bara sex procent som gör det. 

Ett enkelt sätt att få in rörelse i vardagen är att ha regelbundna pauser under arbetsdagen. Ta några minuter till att sträcka på kroppen och göra några enkla rörelser för att få fart på blodcirkulationen.

Pausit är som en personlig tränare direkt i din dator, som påminner och peppar dig när det är dags att ta en paus. Testa programmet gratis och märk skillnaden.