hälsan vid stillasittande arbete

En minuts träning gör skillnad för hälsan vid stillasittande arbete

Vi vet att det är bra för både den psykiska och den fysiska hälsan att träna. Det blir ännu mer viktigt vid stillasittande arbete. Helst ska vi träna regelbundet. Trots detta känner många att det är svårt att få in en rutin med träning och rörelse i det vardagen. När det är mycket annat som måste hinnas med känns det svårt att prioritera träning. Du behöver dock inte få in ett helt träningspass varje gång. Det räcker faktiskt med några minuter för att göra skillnad för hälsan vid stillasittande arbete.

En minuts träning ger dig den viktiga vardagsmotionen och gör skillnad för hälsan vid stillasittande arbete

Mai-Lis Hellenius är läkare, professor och har forskat om fysisk aktivitet och dess betydelse för hjärnan i flera decennier. Hennes forskning visar att endast en minuts rörelse faktiskt gör skillnad för våra kroppar! Vuxna svenskar är stillasittande i snitt nio (!) timmar om dagen, framför allt på grund av stillasittande arbete. Dessutom har de en tendens att överskatta hur mycket de rör på sig. Sextio procent av de tillfrågade tror själva att de rör på sig så mycket som rekommenderas, men i verkligheten är det bara sex procent som gör det. Hellenius lägger stor vikt vid smygträning och säger att varje minuts rörelse räknas. Du kan se mer genom att trycka här.

Ett enkelt sätt att få in rörelse i vardagen är att ha regelbundna pauser under arbetsdagen! Ta några minuter till att sträcka på kroppen och göra några enkla rörelser för att få fart på blodcirkulationen.

Pausit erbjuder en personlig tränare direkt i din dator, som påminner dig om när det är dags att ta en paus. Skräddarsydd pausgympa anpassad för just dig! Testa på vårt pausprogram gratis och gör skillnad för hälsan vid stillasittande arbeten. Kontakta oss på Pausit här!