Jogging

Hur du kommer igång med jogging oavsett fysisk form

Tror du att jogging är bra för din hälsa? Men du är osäker om du kan? Då har du kommit till rätt ställe!

Vi kommer här att ge dig en åtta veckor enkel träningsplan, där du börjar på noll för att sedan uppnå ett mycket konkret mål: att kunna springa 30 minuter i sträck.

Vad behöver du för att använda denna träningsplan?

Det spelar ingen roll hur din nuvarande fysiska form är. Du behöver bara avsätta en viss tid åt planen (idealiskt är två dagar i veckan, drygt 30/35 minuter per gång), konstant under de åtta veckor som planen pågår.

Med det och sportkläder som är passande för utomhustemperaturen är du redo att börja.

Vad innehåller träningsplanen?

Du undrar förmodligen nu hur det ska gå till. Hur ska du klara att springa en halvtimme i sträck när du i nuläget inte ens klarar att springa mer än tio minuter i sträck?

Det är mycket enkelt. Under dessa åtta veckor kommer du att köra intervaller, och då växla mellan löpning och gång. De första veckorna lägger du mer tid på att gå än att springa, för att sedan successivt öka löptiden och samtidigt minska gångtiden, allteftersom veckorna går, fram till den sista veckan då du springer oavbrutet i 30 minuter. Vid den tidpunkten kommer du att ha uppnått ditt mål.

Det idealiska är, som vi tidigare föreslog, att avsätta två dagar i veckan, och det är viktigt att det går en del tid mellan passen, så att du får åtminstone en vilodag. Om du bara kan avsätta en dag i veckan till att springa så försök att komma ut och promenera lite mer än normalt, en dag i veckan.

Veckans övriga dagar kan du fortsätta med någon annan sport som du brukar utöva eller gå ut och promenera.

Vilken takt ska du börja med?

En sak de som börjar träna ofta funderar över är hur de ska veta om de gör det i rätt takt. Om du springer för snabbt blir du även snabbt utmattad och uppnår då inte målet, vilket inte är annat än att orka springa under en bestämd tid. Du vet att du rör dig i rätt takt när du gör det i en takt där du kan prata samtidigt. När du pratar andas du mindre effektivt än vad du skulle kunna göra, så då har du lite reserv.

Nu kör vi! #Pausitchallenge