Hur får man anställda att röra på sig?

Förhindra förslitningsskador

Förslitningsskador hos de anställda är ett problem för många arbetsgivare. Det kan vara en riktigt utmaning att motarbeta detta under arbetsdagen. Mer än hälften av alla människor i arbetsför ålder jobbar stillasittande framför en bildskärm under stora delar av dagen. Av den anledningen får många besvär i till exempel nacke, skuldror och armar. Denna typ av skador förekommer även hos personer som arbetar med ensidiga uppgifter. Det behöver alltså inte bara vara att du sitter stilla framför en dator när du jobbar, du kan få liknande skador i arbeten när du utför ungefär samma rörelser väldigt ofta. Finns det något enkelt sätt att förhindra förslitningsskador i arbetet?

En av våra kunder är Husqvarna, en fabrik med ca 1700 anställda som arbetar med bland annat produktion av utomhusprodukter och tillbehör. Företaget har använt Pausit sedan 2011 men har ett lite annorlunda sätt att använda det på än vad många andra företag har. För några veckor sedan var Pausits Dan på besök i fabriken som ligger mitt i Husqvarnas centrum.

 

Pausgympa på jobbet

På Husqvarnas produktionsavdelning används Pausit under monteringsprocessen och de har synkat programmet med produktionsbandet. Under arbetsdagen stannar hela produktionen av tre gånger och Pausit visas på skärmarna i fabriken. De kör alltså pausgympa på jobbet med hela gänget! Varje paus är två minuter lång och är speciellt anpassat efter just Husqvarnas behov, exempelvis använder just de enbart övningar som utförs stående. De säger själva att Pausit är det de behöver för att ta pauser under arbetsdagen och att det är enkelt att följa övningarna.

Arbetet i Husqvarnas fabrik är ofta monotont. De har haft bekymmer med belastnings- och förslitningsskador hos anställda som står och monterar produkter med axlarna högt upp. För att minska dessa skador har företaget haft en ergonom som anpassat programmet efter just deras behov.

Att få hjälp av en ergonom passar inte alla företag, men att anpassa Pausit efter individuella behov är möjligt ändå. I programmet finns flera olika funktioner för just detta! Du kan bland annat själv välja hur många pauser du vill ha under dagen och hur lång respektive paus ska vara. Smidigt, eller hur?