Hur får man stillasittande elever att röra på sig?

Vi vet att stela muskler och leder är ett problem i många stillasittande arbeten. Men finns samma risker för stillasittande elever? Ja, samma förslitningsskador och stelhet blir vanligare även bland elever på grund av att de är stillasittande både i skolan och på fritiden.

Projekt Pausit i Skolan

Därför är vi nu väldigt stolta över att kunna presentera vårt senaste projekt! I samarbete med Karlskoga kommun har vi tagit fram Projekt Pausit i Skolan. Projektet startade i början av november och kommer köras under hela vårterminen, fram till skolavslutningen. Tre gånger under skoldagen kommer lärarna köra Pausit tillsammans med sina elever.

— ”På Karlbergsskolan erbjuder vi lek och aktiviteter på skolgården flera gånger varje dag, och nu kommer vi även erbjuda rörelse under ordnade former i klassrummet med hjälp av Pausit. I vårt arbete på skolan utgår vi från aktuell forskning kring vikten av fysisk aktivitet, men det är också något nästan magiskt över hur barn utvecklas och mår bra av lek och rörelse! Vi ser fram emot att påbörja projektet!” säger Karin Edman, rektor på Karlbergsskolan.

Förhoppningen med Projekt Pausit i Skolan är att Pausit kommer göra att eleverna får de nödvändiga pauser de behöver under skoldagen. Det kommer i sin tur leda till bättre koncentrationsförmåga och mindre stress.

Vill du läsa mer om Projekt Pausit i skolan har både it-pedagogen.se och Örebrokuriren skrivit artiklar om det!