Skador i nacke, axlar och rygg

Black Friday har växt lavinartat i Sverige de senaste åren och i år förväntas dagen omsätta mellan 6,3 och 6,6 miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet. Överlag fortsätter näthandeln att öka, vilket innebär att personalen som jobbar med posthantering får lyfta fler tunga paket. Nu kommer Arbetsmiljöverket granska arbetsförhållanden för personal som sköter posthantering. För de anställda blir det många lyft dagligen. Speciellt i samband med större handelsdagar som Black Friday och nu när vi närmar oss jul- och nyårshelgerna. Arbetsmiljöverket har fått indikationer på att yrkesgruppen paketutlämnare har arbetsuppgifter som där risken för fysiska problem är stora.  Thomas Bäck, regionchef på Arbetsmiljöverkets region öst, säger att de vanligaste problemen för denna yrkesgrupp är skador i nacke, axlar och rygg.

Förhindra skador i nacke, axlar och rygg

Pausits pausprogram erbjuder ergonomisk pausgymnastik i arbetsdatorn. Ett effektivt, lättanvänt och billigt verktyg som förebygger arbetsrelaterade sjukdomar och ökar välmåendet på arbetsplatsen. Skador i nacke, axlar och rygg är vanligt vid stillasittande, statiskt eller monotont arbete. Det är ett stort problem både för de anställda och för företagen, och något som kostar samhället stora summor varje år.

Vill du ha tips på övningar för att motverka problem med nacken? Kolla in vårt blogginlägg 3 effektiva övningar som motverkar stel nacke.