Vad händer vid monotont arbete?

Vi rör oss allt mindre i vardagen. Våra kroppar är inte byggda för så mycket monotont arbete, och det innebär en hel del hälsorisker. Vuxna svenskar är stillasittande i snitt nio (!) timmar om dagen. Som tur är behöver du inte göra särskilt stora förändringar för att du ska märka en positiv skillnad. Nya forskningsrön säger faktiskt att endast en minuts rörelse gör skillnad för våra kroppar!

Vilka risker finns med monotont arbete?

1. Långsammare matsmältning

När du sitter ner trycks din magsäck ihop, vilket gör att din matsmältning blir långsammare. Att sitta i korta perioder är ingen fara, men långsam matsmältning kan leda till bl a förstoppning, halsbränna och uppblåshet.

2. Sämre hållning

Dina ryggkotor belastas fel när du sitter länge, eftersom de är gjorda för att anpassa sig efter kroppens rörelser. Detta gör att kotorna tappar flexibilitet och risken för att drabbas av diskbråck ökar. Andra vanliga problem är att man får ont i axlar, nacke och rygg när man har dålig hållning.

3. Svagare muskler

När du tränar och rör på dig aktiverar du dina muskler, vilket gör att din kropp och dina muskler blir starkare. När du sitter ner aktiveras inte dina muskler alls, vilket gör att de blir svaga. Du behöver inte köra ett helt gympass för att göra skillnad, det räcker med att få in lite mer rörelse i vardagen!

Hur ofta ska man göra pausgympa?

Genom att använda ett pausprogram på arbetsplatsen får du automatiskt regelbundna påminnelser om när det är dags att röra på sig. All träning är bättre än ingen alls, oavsett hur lång eller kort träningspasset är. Gör Pausit tre gånger om dagen för att få in de där nödvändiga pauserna i arbetet. Svårare än så är det inte!

 

Vill du prova pausgympa gratis?

När du blir kund hos oss på Pausit tecknar du ett årsavtal och betalar en licensavgift per användare i företaget. Inga installationskostnader eller startavgifter tillkommer, och du kan ansluta fler användare till programmet när du vill. Om du vill prova på vårt pausprogram innan du skriver upp dig på ett helt år, så kan du testa helt gratis under en begränsad provperiod. Bli en del av våra nöjda kunder! Kontakta oss så berättar vi mer.

Innan du går - vill du se hur programmet ser ut?

Det tar bara några sekunder.

Nej, tack
Ok, visa!