Vad händer vid monotont arbete?

Ett stillasittande jobb framför en dator. Ingen eller lite rörelse under arbetsdagen. Känner du igen dig?

Faktum är att vi rör oss allt mindre i vardagen. Och det monotona arbetet är inte optimalt för kroppen. Men hur påverkar det dig egentligen?

1. Långsammare matsmältning

När du sitter ner trycks din magsäck ihop, vilket gör att din matsmältning blir långsammare. Att sitta i korta perioder är ingen fara, men långsam matsmältning kan leda till tråkigheter som bland annat förstoppning och halsbränna.

2. Sämre hållning

Dina ryggkotor belastas fel när du sitter länge, eftersom de är gjorda för att anpassa sig efter kroppens rörelser. Detta gör att kotorna tappar flexibilitet och risken för att drabbas av diskbråck ökar. Andra vanliga problem är att man får ont i axlar, nacke och rygg när man har dålig hållning.

3. Svagare muskler

När du tränar och rör på dig aktiverar du dina muskler, vilket gör att din kropp och dina muskler blir starkare. När du sitter ner aktiveras inte dina muskler alls, vilket gör att de blir svaga.

Men nu till de goda nyheterna. Det krävs inte mycket för att vända trenden. Du behöver inte köra ett helt gympass för att hjälpa kroppen, det räcker med att få in lite mer rörelse i vardagen. Forskning säger faktiskt att endast en minuts rörelse gör skillnad. 

Genom att använda ett pausprogram på arbetsplatsen får du regelbundna påminnelser om när det är dags att röra på dig. All träning är bättre än ingen alls, oavsett hur lång eller kort träningspasset är. Ha som mål att röra dig med Pausit tre gånger om dagen och märk skillnaden. 

Vill du prova pausgympa gratis?

Vill du prova Pausits pausprogram? Testa helt gratis under en provperiod. Signa upp här!