Vardagsmotion – allt du behöver veta

I dagens digitala samhälle spenderar många av oss stora delar av dagen sittande framför en dator. Denna stillasittande livsstil kan ha negativa konsekvenser för vår hälsa, både fysiskt och mentalt.

Att inkludera mer rörelse i vår vardag, även i små mängder, kan göra en stor skillnad för vårt välbefinnande.

Denna artikel syftar till att informera och motivera dig som kontorsarbetare – och andra som tillbringar mycket tid sittande – till mer vardagsmotion i ditt liv.

Genom konkreta tips vill vi visa hur enkelt det kan vara att få in mer rörelse under din dag.

Men låt oss börja från början.

Vad är vardagsmotion?

Vardagsmotion refererar till de fysiska aktiviteter vi utför som en del av våra dagliga rutiner, som inte nödvändigtvis klassas som träning.

Det handlar om små rörelser och aktiviteter som kan göras utan att avsätta speciell tid eller använda speciell utrustning.

Exempel på vardagsmotion inkluderar att ta trapporna istället för hissen, promenera till jobbet eller till mataffären, stå och arbeta vid ett höj- och sänkbart skrivbord, eller göra några enkla stretchingövningar under arbetsdagen.

Dessa små förändringar kan ackumulera till stora hälsofördelar över tid.

Hälsofördelar med vardagsmotion

Fysiska fördelar

Regelbunden vardagsmotion har en rad fysiska hälsofördelar. 

Forskning visar att även korta perioder av fysisk aktivitet kan ha stora hälsofördelar. Bland annat en metastudie publicerad i ”The Lancet” visade att personer som engagerade sig i regelbunden, lätt fysisk aktivitet hade lägre risk för för tidig död och kroniska sjukdomar jämfört med de som var inaktiva. 

Mentala fördelar

Fysisk aktivitet kan minska stressnivåerna och förbättra ditt humör genom att frigöra endorfiner, kroppens naturliga ”må bra”-hormoner. 

Att ta korta pauser för att röra på sig kan även förbättra din koncentration och göra dig mer produktiv. 

Regelbunden rörelse förbättrar även sömnkvaliteten, vilket är viktigt för både fysisk och mental återhämtning. Fysisk aktivitet kan stimulera kreativt tänkande och problemlösning.

Tips för att få in mer motion i vardagen

På arbetsplatsen

Undvik hissar och rulltrappor när det är möjligt och använd gärna ett höj- och sänkbart skrivbord för att variera mellan sittande och stående. 

Planera promenadmöten istället för att sitta i ett konferensrum. Detta kan vara toppen om det är ett möte som kräver lite extra kreativt tänkande eller brainstorming. 

Ta gärna rörelsepauser genom att ställa in påminnelser för att ta en kort promenad eller göra några stretchövningar regelbundet under arbetsdagen.

Hemma

Vi kan röra på oss mer än vad vi tror, speciellt hemma. 

Gör hushållssysslor som dammsugning, trädgårdsarbete eller att tvätta bilen till en del av din dagliga rörelse. Se det som två flugor i en smäll; du får mer gjort och samtidigt får kroppen röra på sig lite extra.

Använd reklamavbrott eller pauser i TV-tittandet för att göra några enkla rörelser. 

Och vår personliga favorit – lek med dina barn eller husdjur! Då får du säkert upp lite puls och framförallt är det väldigt kul och givande för alla.

Under resor

Om möjligt, promenera eller cykla till jobbet istället för att köra eller ta kollektivtrafik. Parkera lite längre bort från din destination för att få in några extra steg. Gå av en hållplats tidigare om du åker kollektivtrafik och promenera resten av vägen.

Använd teknik och hjälpmedel

Använd tekniska hjälpmedel för att hålla koll på din dagliga aktivitet och sätta mål. En stegräknare är till exempel en bra indikation på hur mycket du faktiskt rör på dig under en dag. 

Eller varför inte testa en app som påminner dig om att ta korta rörelsepauser regelbundet, som Pausit till exempel 😉

Motivation och hållbarhet

Så håller du motivationen uppe

  • Sätt realistiska mål. Börja med små, uppnåeliga mål och bygg upp gradvis.
  • Ge dig själv små belöningar när du når dina mål. Det är du värd!
  • Hitta en vän för att göra det roligare och skapa ansvarstagande. Ni kan hjälpa varandra och det är alltid roligare att göra något när man är flera. 

Skapa vanor som varar

  • Gör motion till en del av din dagliga rutin.
  • Variera dina aktiviteter för att hålla dem intressanta.
  • Fokusera på de positiva förändringar du märker i ditt liv.

Slutligen

Vardagsmotion är en kraftfull och tillgänglig metod för att förbättra din hälsa och välmående. 

Genom att integrera små rörelser och aktiviteter i din dag kan du uppnå stora fördelar utan att det krävs stora ansträngningar eller investeringar. 

Börja idag med att göra små förändringar och se hur din hälsa och livskvalitet förbättras.

Kom ihåg, varje steg räknas!